Fjällsemester

Just nu är det nära snörekord i landet och det är många som har sportlov. Så är du på skidsemester i fjällen eller åker pulka i parken? Glöm inte att skydda dina ögon!

I fjällen är solen extra stark. Enligt SMHI kan en ren snöyta reflektera 90 procent av den nedkommande strålningen. Dessutom påverkar höjden över havet UV-strålningen och kan öka så mycket som med 10 procent per 1000 meter. Men det är inte bara en solig dag i liften som det är starkt solsken. Faktum är att solens strålar är riktigt starka även när det är kallt och molnigt.

- Man ska också välja väl täckande solglasögon med CE-märkning, säger Malin Hector, leg. optiker på Greens Optik i Örnsköldsvik. 

Forskningen visar att det mesta tyder på att UV-strålningen i högre grad tränger in i ögonlinsen hos barn än hos vuxna. Därför är det så viktigt att barn redan från tidig ålder skyddar sina ögon mot de starka solstrålarna. 

- Barn har större pupiller och deras ögon är extra känsliga för UV-strålning, förklarar Malin Hector.

Vi har frågat en av våra leverantörer av solglasögon om vad man bör tänka på när man väljer solglasögon inför skidsemestern i fjällen. Kristina Dysenius är marknadschef på Marcolin och här delar hon med sig av sina bästa tips.

Vad ska man tänka på när man väljer solglasögon inför skidsemestern?

- Mina bästa tips är att välja en täckande båge med 100 procent UV-skydd och att det är spegel och plastlins. Spegellins reflekterar bort hela 10 procent mer av solens strålar och en plastlins är också stöttålig.

Marknaden är stor och utbudet av solglasögon är brett. Har alla solglasögon ett starkt UV-skydd?

- Nej, så investera i ett par kvalitetsbågar. UV-skydd åldrar och livslängden varierar beroende på kvalité. Ju bättre kvalité, ju bättre hållbarhet. UV-skydd på en kvalitétsbåge håller mellan 15-20 år, säger Kristina Dysenius.

Marcolin har ett brett utbud av solglasögon med bland annat varumärken som Guess, Tom Ford och Webb. m.fl.