Polariserade solglasögon

Kanske ska du ge dig ut på solglasögon jakt nu när våren äntligen är här? Se då till att välja ett par solglasögon med polariserat solglas!

Vårsolens värmande strålar lockar ut många i den friska luften. Och det är viktigt att använda ett par solglasögon som verkligen skyddar dina ögon. För dina solglasögon är mycket mer än en snygg modeasseccoar.  

Solglasögon med polariserande glas är som vanliga solglasögon fast ännu bättre. Polarisering är ett behandlingsfilter på glas som minskar risken för dina ögon att bli bländade av solen. I själva verket filtrerar polarisering bort solreflexer och bländning som skapas när vertikalt ljus naturligt solljus träffar en horisontell markyta som till exempel vägar, vatten eller snö. Det inbyggda filtret gör att seende blir klarare och kontrastseendet skarpare. Med hjälp av polariserande solglas blir till exempel skyltar när du är ute och kör bil tydligare och vattnet blir klarare. Därför är polariserande glas utmärkta för utomhusaktiviteter. 

En nackdelen med polariserade solglas kan vara att digitala skärmar kan uppfattas mörkare. Men polariserade glas har funnits länge på solglasögonmarknaden och fördelarna är många! Visste du till exempel att polariserande solglasögon ökar säkerheten i trafiken?

Nästan all trafikinformation får vi av ögonen. Och det är faktist så att majoriteten av alla trafikolyckor sker på grund av den mänskliga faktorn. Misstag, rutinfel och medvetna felhandlingar. Du ska läsa information på skyltar, vara uppmärksam på medtrafikanter och dessutom kan dimma, ljuslyktor från andra bilar och solens strålar blända och försvåra säker körning på vägarna. 

Xperio solglas från Essilor

Du måste ha en bra syn, för att kunna vara en säker trafikant. Med rätta glas på dina solglasögon kan du som bilist ökar säkerheten bakom ratten och i trafiken. Ett perfekt glas för bilkörning är polarisering eftersom polarisering ger ett effektivt skydd mot mindre blädning av irriterande ljusreflexer som kan uppstå när solens strålar träffar våta vägar. Det förstärker ditt färg- och kontrastseede och minskar även ögontrötthet eftersom användaren slipper användningen till olika ljusförhållanden.

Vi har pratat med Sulle Nilsson som är leg. kontaktlinsoptiker och Affärscoach på KlarSynt. 

- Jag har alltid ett par polariserade solglasögon i bilen. Det är extremt stor skillnad på att bära polariserande solglasögon. Polariserande solglasögon bidrar både till säkrare körning i trafiken och en känsla av bekvämlighet eftersom ögat slappnar av, säger Sulle Nilsson. 

Idag använder Sulle Nilsson skräddarsydda solglas som är anpassade och slipade efter hans egna syn. Han rekommenderar alla att använda slipade polariserade solglasögon.

- Gå till din närmaste optiker, gör en synundersökning och få dina polariserade solglas justerade och slipade efter din syn, säger Sulle Nilsson.

Polariserade solglasögon förväxlas ofta med UV-skydd, men det är inte samma sak. De allra flesta solglasögon har UV-skydd. Däremot är inte alla solglasögon polariserande. Så för att ge ögonen de bästa förutsättningarna, välj solglasögon med polariserande glas.