Linser för alla

Linsutbudet är idag väldigt stort – med många olika linssorter och koncept – så det är enklare än någonsin att hitta ett alternativ som passar dig! Allt från linser du kan ha dygnet runt till engångslinser du slänger när dagen är slut. Det absolut viktigaste i valet av linser är att de passar just dig och din livsstil. Våra kompetenta optiker hjälper dig gärna att hitta det bästa alternativet.

Var det ett tag sen du provade linser, kanske till och med flera år? Kände du att det inte riktigt funkade – att det inte var något för dig? Då tycker vi att du ska prova igen! Idag kan nästan alla använda kontaktlinser, tack vare nya material och en fantastisk utveckling. Dagens linser är mjuka och bekväma och släpper igenom mer syre, vilket ögonen gillar. Den ökade syretillförseln och nya material gör linserna skönare att bära och låter ögonen återfuktas på ett bra sätt. Det är bara några av fördelarna med moderna linser, så det är inte särskilt konstigt att linsanvändandet ökar stadigt i Sverige. Besök någon av våra optiker för en rådgivning eller boka en synundersökning idag, så hjälper vi dig att hitta de linser som passar dig bäst!

Linsundersökning

Använder du linser bör du göra en linskontroll hos din optiker en till två gånger per år, beroende på vilken typ av linser du valt.

Olika typer av linser

De vanligaste linserna är fortfarande månadslinser, som du använder dagligen, rengör på kvällen och byter ut varje månad. Endagslinser tar du ut och slänger efter dagens slut. Väldigt praktiskt för dig som bara använder linser ibland, t ex när du idrottar. Dygnet runt-linser behöver du inte plocka ut när du ska gå och lägga dig. De passar bra för dig som vill ha minimalt med skötsel och rengöring och inte har något emot att sova med linserna.

Linser istället för läsglasögon

Många märker med åren att de behöver läsglasögon, men vet inte om att idag kan linser vara ett bra alternativ. Multifokala linser är speciellt anpassade för ålderssynthet och gör att du slipper leta efter de där läsglasögonen som ligger och skräpar lite överallt, men ofta är som bortblåsta när du behöver dem. ”En multifokal kontaktlins har flera olika styrkor, så att man kan se bra på både på långt och nära håll med båda ögonen. Enkelt förklarat kan man säga att styrkorna ligger placerade i ringar på linsen. Det är sen upp till hjärnan att använda sig av de områden som är skarpa. Detta gör att man inte kan se riktigt lika bra med multifokala linser som med glasögon, men trots det så blir cirka 70–80 procent av de personer som provar multifokala linser nöjda med resultatet”, säger Marcus Seger, leg optiker på Seger och Seger i Örebro.

Kan alla bära linser?

Alla synfel kan idag korrigeras med linser. Men på grund av andra faktorer – som allergier, problem med torra ögon eller ögonskador – så kan inte alla personer ha linser. ”Alla kan inte ha de vanliga endags- eller månadslinserna som finns på marknaden. De behöver då speciallinser som bara en kunnig kontaktlinsoptiker kan hjälpa till med. Därför är det så viktigt att man går till en optiker så att man verkligen får rätt linser utprovade. Linser som passar just dina synfel och dina ögon”, säger Marcus Seger.

Barn och linser

Det finns egentligen ingen specifik ålder när ett barn kan börja använda kontaktlinser. Om barnet kan ta ansvar för hanteringen av linserna själv, förstår att hygien är a och o samt att barnet själv vill använda kontaktlinser – kontakta då er optiker för en syn- och ögonundersökning. 

Viktigt att sköta om sina linser

När du använder kontaktlinser är det viktigt att  vara noggrann med hygien och skötsel av kontaktlinserna.